وکیوم پلاستیک یکی از قدیمی ترین و رایج ترین روش های پردازش مواد پلاستیکی است. محصولات وکیوم در اطراف ما هستند و نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارند.
این فرآیند شامل حرارت دادن یک ورق پلاستیکی است که تا زمانی که نرم شود و سپس آن را روی یک قالب کشیده شود ادامه پیدا می کند.
یک پمپ خلاء برای مکیدن ورق به داخل قالب اعمال می شود. سپس ورق از قالب خارج می شود.فرآیند شکلدهی خلاء در شکل پیشرفته خود، از کنترلهای پنوماتیکی،هیدرولیکی و حرارتی پیچیده تری استفاده میکند،بنابراین سرعت تولید بالاتر و کاربردهای دقیق تر در خلاء را ممکن میسازد.
تقریباً تمام ترموپلاستیک ها را می توان به صورت ورق و خلاء عرضه کرد.
چه موادی بیشتر در وکیوم پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرند؟
اکریلو نیتریل بوتادین استایرن ABS
مواد پلی استر کو پلیمر PETG
پلی استایرن PS
مواد پلی کربنات PC
ورق پلی پروپیلن PP
پلی اتیلن (ورق و ورق فوم) PE
جنس پلی وینیل کلرید PVC
اکریلیک PMMA
محصولاتی که با وکیوم پلاستیک تولید میشوند
- سیینی حمام و دوش
- قابلمه های ماست
- جعبه های اسکی
- بدنه قایق
- گارد ماشین آلات
- آستر درب خودرو
- آستر یخچال
- جعبه های ساندویچ
- قطعات کابین خودرو
- تابلوی بیرونی مغازه
ماهیت و محدودیت های استفاده از وکیوم پلاستیک
شکل دهی وکیومی پلاستیک مزایای پردازشی متعددی نسبت به سایر فرآیندهای شکل دهی دارد. فشارهای شکل دهی کم استفاده می شود، بنابراین ابزارسازی نسبتاً کم هزینه را ممکن می سازد. از آنجایی که این فرآیند از فشار کم استفاده می کند، قالب ها را می توان از مواد ارزان قیمت ساخت و زمان ساخت قالب می تواند نسبتاً کوتاه باشد.
نمونه اولیه و نیازهای کمی برای قطعات بزرگ و همچنین قطعات با اندازه متوسط مقرون به صرفه است.
ماشینها و قالبهای پیچیدهتر برای تولید خودکار مداوم اقلام با حجم بالا مانند قابلمههای ماست، فنجانهای یکبار مصرف و بستههای ساندویچ استفاده میشوند. بر خلاف سایر فرآیندهای شکل دهی ترموپلاستیک، که در آن پودر یا رزین نقطه شروع است.
در شکل دهی خلاء از ورق پلاستیک استفاده می کنند..
برش کاری مرحله ای است که برای رسیدن به محصول نهایی در دستگاه وکیوم فرمینگ لازم است.
تا با آن ورق های شکل گرفته را بریده و آماده کند،قطعات اضافی و خرد شده را می توان دوباره آسیاب و بازیافت و استفاده کرد.
فرآیند های وکیوم پلاستیک چگونه است؟
۱-بستن
قاب گیره باید به اندازه کافی قدرتمند باشد تا اطمینان حاصل شود که ورق پلاستیکی در طول فرآیند شکل دهی محکم نگه داشته می شود. میتواند ضخیمترین موادی را که احتمالاً روی دستگاه تشکیل میشود – تا ۶ میلیمتر با یک بخاری و تا ۱۰ میلیمتر با دستگاههای بخاری دوقلو تحمل کند. اگر از یک فرآیند خودکار استفاده شود، عملکرد قطعات متحرک باید محافظت و قفل شود تا از آسیب تصادفی جلوگیری شود. علاوه بر این، یک گارد ایمنی باید برای محافظت از اپراتور ماشین در هر زمان ارائه شود.
۲-گرمایش
هیترها معمولاً عناصر مادون قرمز هستند که در یک صفحه بازتابنده آلومینیومی نصب می شوند.
ورق باید بطور یکنواخت در تمام سطح و تمام ضخامت آن گرم شود.تا بهترین نتایج در دستگاه وکیوم پلاستیک،یا وکیوم فرمینگ پلاستیک،بدست آید.
برای دستیابی به این امر، داشتن یک سری زون ها که توسط تنظیم کننده های انرژی کنترل می شوند، ضروری است. سرامیک ها معایبی دارند زیرا جرم حرارتی بالای آن ها باعث می شود که گرم شدن آنها کند شود (تقریباً ۱۵ دقیقه) و زمان پاسخ دهی آن ها در هنگام تنظیمات کند می شود.بخاری های پیچیده تری در دستگاه وکیوم فرمینگ وجود دارند.این بخاری ها جرم حرارتی کمتری دارند و زمان پاسخگویی سریعی را ممکن می سازند.
.پیرومترها کنترل دقیق دمای حرارت را با سنجش دمای ذوب ورق و تعامل با کنترل فرآیند عملیاتی امکان پذیر می کنند.
کنترل دما با یک سیستم امکان پذیر است.و به طور هماهنگ با پیرومترها کار می کند .و توسط کامپیوتر در دسترس هستند.بخاریهای دوقلو هنگام تشکیل مواد ضخیمتر نیز توصیه میشوند، زیرا به ارائه یکنواختتر نفوذ گرما و زمان چرخه سریعتر کمک میکنند
بخاری های کوارتز دوقلو هنگام تشکیل مواد با دمای بالا با دمای شکل گیری بحرانی توصیه می شود. با کنترل دقیق مناطق با شدت گرما، تلفات حرارتی در اطراف لبه ها ناشی از جریان هوای جابجایی و جذب از مناطق گیره را می توان به طور کامل جبران کرد و نتایج ثابتی را به طور مداوم به دست آورد.
در صورت مشخص شدن بخاری های کوارتز، صرفه جویی در هزینه نیز می تواند قابل توجه باشد، زیرا زمانی که بخاری ها در موقعیت عقب در طی فرآیند شکل دهی قرار می گیرند، درصد کاهش توان قابل تنظیمی وجود دارد.
۳-سطح ورق (سطح خودکار)
یک پرتو فوتو الکتریک در دستگاه وجود دارد.تا بین بخاری پایینی و ورق پلاستیکی اسکن شود.اگر ورق پلاستیکی فرورفته و پرتو را بشکند، مقدار کمی هوا به محفظه پایینی تزریق میشود، بنابراین ورق را بلند میکند تا از افتادگی آن جلوگیری کند.
۴-پیش کشش (حباب)
هنگامی که پلاستیک به دمای شکل گیری یا حالت “پلاستیک” رسید، می توان آن را از قبل کشش داد تا از ضخامت دیواره یکنواخت هنگام اعمال خلا اطمینان حاصل شود. روش کنترل ارتفاع حباب باید به گونه ای باشد که نتایج ثابتی بدست آید.
در دستگاه وکیوم پلاستیک از وکیوم،فشار هوا،وسایل کمکی اختیاری مانند،کمک پلاگین، استفاده می شود.
و برای کمک به قالب گیری پلاستیک گرم و کشیدن آن استفاده می شود.
۵-کمک به برق
وکیوم فرمینگ یا شکل دهی وکیومی پلاستیک به کمک پلاگ زمانی استفاده می شود که شکل دهی مستقیم خلا قادر به توزیع یکنواخت ورق ترمو پلاستیک در تمام قسمت های قالب نباشد.
برای کمک به پخش یکنواختتر ورق، از وسیلهای به نام پلاگ استفاده میشود تا قبل از اعمال خلاء، ورق را به داخل قالب فشار دهد. این فرآیند باعث می شود تا مواد ترمو پلاستیک بیشتری به کف قالب برسد و بنابراین مواد بیشتری برای پر کردن گوشه های قالب و محدود شدن نازک شدن پلاستیک در دسترس است.
۶-وکیوم
پس از اینکه مواد به طور مناسب کشیده شدند،از وکیوم می توان برای کمک به شکل گیری ورق پلاستیکی و وکیوم پلاستیک استفاده کرد.
پمپ وکیوم روغنی زاگرس برای خارج هوای بین ورق و قالب استفاده می شود. پمپ خلا باید بتواند فشار تفاضلی تقریباً ۲۷ اینچ جیوه را حفظ کند.
در ماشین های بزرگتر از یک مخزن خلاء همراه با پمپ خلاء با ظرفیت بالا استفاده می شود.
این باعث می شود وکیوم ذخیره شود.و از قالب گیری سریع ورق گرم شده،اطمینان حاصل شود.قبل از اینکه دمای ورق به زیر دمای شکل گیری ایده آل خود برسد.
۷-خنکسازی و رهاسازی
پس از تشکیل، پلاستیک باید قبل از رها شدن خنک شود. اگر خیلی زود آزاد شود، تغییر شکل قالب منجر به رد شدن قطعه می شود.
فن پس از تشکیل قطعه،برای سرعت بخشیدن به خنک کاری ورق پلاستیکی نیاز است.به همین دلیل نصب و فعال می شوند.
گزینه اسپری میست نیز موجود است که به موجب آن نازل ها به فن ها متصل می شوند و غبار ریز آب سرد روی ورق هدایت می شود. این در ارتباط با فن ها می تواند چرخه خنک کننده را تا ۳۰ درصد افزایش دهد. واحدهای کنترل دمای قالب نیز در دسترس هستند که دمای داخل قالب را تنظیم می کنند و زمان خنک شدن دقیق و ثابت را هنگام خنک کردن پلیمرهای کریستالی و متبلور مانند
PP، HDPE و PET
تضمین می کنند.
۸-پیرایش و تکمیل
مواد اضافی پس از خنک شدن قطعه و پس از برش از دستگاه به خارج می شود.
سپس سوراخها، شکافها و برشها در قسمت سوراخ میشوند. سایر فرآیندهای پس از شکل دهی عبارتند از تزئین، چاپ، تقویت و مونتاژ. انواع روش های مختلف پیرایش برای برش محصول از ورق استفاده می شود. نوع تجهیزات مناسب تا حد زیادی به نوع برش، اندازه قطعه، نسبت کشش، ضخامت مواد و مقدار تولید مورد نیاز بستگی دارد.
قطعات نازک بر روی یک پرس مکانیکی پرس می شوند.در غیر این صورت به عنوان غلتکی شناخته می شوند.
پمپ وکیوم زاگرس تولید کننده پمپ وکیوم روتاری روغنی وکیوم پلاستیک در ایران می باشد.پمپ های وکیوم زاگرس با بهترین کیفیت و یک سال ضمانت و خدمات پس از فروش، تولید و عرضه می شوند.همچنین ما تمامی پمپ های وکیوم از انواع مختلف روغنی،هوا خشک،آب در گردش از تمامی برند های ایرانی و خارجی را عیب یابی، تعمیر و بازسازی می کنیم.
جهت خرید و تعمیر پمپ وکیوم دستگاه های وکیوم فرمینگ با ما تماس بگیرد:
تهران، شهرک صنعتی چهاردانگه
تلفن:۰۲۱۵۵۲۵۲۱۵۳
همراه:۰۹۱۲۰۷۱۸۵۰۷
اصفهان بلوار آتشگاه،خیابان شهید نبوی منش
تلفن:۰۳۱۳۷۶۶۰۳۵۰
همراه:۰۹۱۳۵۹۳۷۴۳۴